Kompresijske nogavice poleti

Poleti ti najbrž na misel pridejo kratke hlače in krila, ne pa športne kompresijske nogavice. Zelo mikavna je ideja, da poleti ne bi obuli kompresijske nogavice in bi jih zopet uporabljali kasneje, ko se shladi.

Žal pa to ni priporočljivo, saj ima negativne posledice na zdravje nog. Posvetuj se s svojim zdravnikom in prepričani smo, da ti bo povedal, da je ob visokih temperaturah najbolj pomembno skrbeti za svoje žile in nositi športne kompresijske nogavice. Ravno poleti je zato največja možnost, da se stanje tvojih žil poslabša.

Poleti lahko nosiš tudi kompresijske nogavice z odprtimi prsti, da stopalo nekoliko bolj diha. Pomembno je tudi, da nosiš predvsem kakovostne kompresijske nogavice, take, ki se po dveh pranjih ne bodo raztegnile in izgubile celotno svojo funkcijo. Kompresijske nogavice slabe kakovostni bodo najbrž imele večjo vsebnost sintetičnih materialov, ki ne dihajo in pa se bodo po nekaj nošenjih in pranjih preveč raztegnile. Drugih poletnih rešitev žal ni 

Kako deluje cirkulacija & kako vpliva na noge

Cirkulacijski ali cirkulatorni sistem je zadolžen za to, da pošilja kri, kisik in hranilne snovi po telesu. Žile delujejo kot cevi, ki s pomočjo pritiska potiskajo kri po celotnem telesu in zagotavljajo celicam dotok kisika in hranljivih snovi. V nasprotno smer pa odnašajo odpadne snovi.

Ko naš žilni sistem slabo deluje, se pojavijo simptomi slabe cirkulacije. Ti simptomi (otekline, srbeča in suha koža…) so najizrazitejši v tistih delih telesa, ki so najdlje od srca – v rokah in nogah.

Vene in limfni sistem v nogah delujejo proti sili gravitacije. Da pošiljajo kri iz nog nazaj proti srcu morajo to silo nekako premagati – tudi voda brez pomoči ne bo tekla v hrib! Običajno za to poskrbijo mišice v nogah in mečah ter zaklopke v venah. Te mišice in zaklopke niso vedno dovolj učinkovite, da bi preprečile zastajanje krvi v nogah. To povzroča občutek težkih, utrujenih in bolečih nog.

Na kakšen način nam pomagajo športne kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice pomagajo pri cirkulaciji krvi tako, da potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Najmočneje kompresijske nogavice stisnejo pri gležnju, kompresija pa postopoma popušča proti vrhu noge. Postopna kompresija ustvari boljši pretok po venah in s tem preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

M2O Športne kompresijske nogavice iz Avstralije Kupi športne kompresijske nogavice

Vir: medigo.si – strokovni nasveti in članki

#ti_SI_VIRUS

Dodaj odgovor