Najboljše nepremočljive nogavice v letu 2023 – primerjava

Najboljše nepremočljive nogavice v letu 2023

Pohodništvo in planinarjenje pogosto prinašata nepričakovane izzive, zato je nujno, da nimate le potrebnega znanja, ampak tudi kakovostno pohodniško opremo. Par vrhunskih nogavic je eden najpomembnejših kosov pohodniške opreme, saj ohranja vaša stopala topla, suha in brez žuljev. Na voljo je veliko vrst pohodniških nogavic – kot so Merino nogavice, Thermolite nogavice itd. Najnovejši izum pa so vsekakor nepremočljive pohodniške nogavice, ki imajo posebno membrano, ki je odporna na prodiranje vode od zunaj, vendar pa hkrati odvajajo odvečno vlago.

Na spletnih straneh besthiking.net je Blaž naredil primerjavo petih znamk nepremočljivih nogavic. Blaž je, kot sam pravi, outdoor navdušenec z izkušnjami v vseh vrstah pohodništva in gorništva. Hodil po Alpah, Islandiji in drugih državah. Zaljubljen pa tudi v ferate in zasnežena pobočja.

1. Njegova ocena nepremočljivih nogavic za pohodništvo, ki jih je testiral je sledeča:

 1. Dexshell Hytherm Pro
 2. Hanz All Season Mid-Calf
 3. SealSkinz Trekking Thick Mid
 4. SealSkinz All Weather Mid
 5. ArcticDry Waterproof Socks

2. Primerjava nepremočljivih nogavic za pohodništvo:

3. Izbira nepremočljivih nogavic

DEXSHLELL nepremočjlive nogavice so primerne za:

 • Pohodništvo
 • Alpinizem
 • Treking
 • Popotovanje
 • Lov
 • Vsakodnevna uporaba

Dexshell Hytherm Pro je par visokokakovostnih nepremočljivih nogavic, ki bodo vaša stopala ohranile suhe in tople tudi v najzahtevnejših pogojih. Zunanja plast je izdelana iz najlona in elastana, odpornega proti obrabi, ki zagotavljata ne le veliko vzdržljivost, temveč tudi popolno prileganje. Notranja plast je iz Merino volne, akrila in najlona. Merino volna zagotavlja oblazinjenje, nadzor neprijetnih vonjav in udobje. Poleg tega je izjemno prijetna in mehka na dotik. Akril in najlon poskrbita, da je notranja plast trpežna in se hitro suši. Nogavice imajo med notranjo in zunanjo plastjo hidrofilno membrano Porelle, ki ščiti vaša stopala pred vodo, snegom in vetrom, hkrati pa nudi dobro zračnost. Poleg tega imajo nogavice elastični nart za boljše prileganje. Dexshell Hytherm Pro nepremočljive nogavice so odlične za tiste, ki želijo ohraniti svoje noge suhe in tople, medtem ko uživajo v aktivnostih na prostem v izjemno mokrih razmerah.

ZA nakup:

✅ kvalitetni materiali

✅ nepremočljivost

✅ udobnosti

✅ prilagajanje

✅ odlično odvajanje vlage

✅ vzdržljivost

PROTI nakupu:

❌ /

Nogavice so primerne za:

 • Pohodništvo
 • Alpinizem
 • Treking
 • Popotovanje
 • Lov

Nogavice Hanz All Season Mid-Calf so popolne za navdušence na prostem, ki želijo ohraniti svoja stopala suha v izjemno mokrem okolju. Nogavice so opremljene z zunanjo plastjo iz najlona, ​​likre in elastana. Najlon zagotavlja vzdržljivost nogavic in se hitro suši. Lycra in Spandex sta dodana za večjo raztegljivost in dobro prileganje. Notranja plast je Hanz Wicking Liner, ki zagotavlja toploto in učinkovito odvaja znoj stran od nog na zunanjo plast. Med tema dvema slojema imajo nogavice raztegljivo membrano MVT (Moisture Vapor Transfer), ki omogoča odvajanje znoja, vendar preprečuje vdor vode. Nogavice imajo tudi brezšivno konstrukcijo, ki preprečuje drgnjenje in mehurjenje. Nogavice Hanz All Season Mid-Calf so popolne za zunanje in vsakodnevne aktivnosti v mokrih razmerah.

ZA nakup:

✅ cena

✅ niso tako tebele kot ostale

✅ material

✅ brezšivnost

PROTI nakupu:

❌ slabo odvajanje vlage

Nogavice so primerne za:

 • Pohodništvo
 • Alpinizem
 • Treking
 • Popotovanje
 • Lov
 • vsakodnevna uporaba

SealSkinz Trekking Thick Mid so ene najbolj prodajanih nogavic britanskega proizvajalca. SealSkinz je bil pionir pri uvajanju nepremočljivih nogavic, zato od njih pričakujemo nič manj kot vrhunske izdelke. Nogavice Trekking Thick Mid so opremljene s trpežnim zunanjim slojem iz najlona in elastana. Notranji sloj vsebuje 41 % merino volne in tako zagotavlja udobje, nadzor vlage in vonjav. Tanka in prožna hidrofilna membrana ne povzroča nelagodja in učinkovito ščiti stopala pred vodo in vetrom. Vsa oblačila SealSkinz so opremljena s hidrofilno membrano, ki ima hidrostatično višino 10.000 mm. Nogavice imajo tudi elastične gležnje in nart, ki zagotavljajo odlično prileganje. Na voljo so v štirih različnih barvah. SealSkinz Trekking Thick Mid so odlične nogavice tako za vsakodnevne avanture kot tudi za daljša potovanja.

ZA nakup:

✅ udobnost

✅ dizajn

✅ toplota

PROTI nakupu:

❌ pretople za pohodništvo v toplejšem delu leta

Nogavice so primerne za:

 • Pohodništvo
 • Alpinizem
 • Treking
 • Popotovanje
 • Lov
 • Trail tek
 • vsakodnevna uporaba

Nogavice SealSkinz All Weather Mid so malo manj tople kot SealSkinz Trekking Thick Mid zgoraj, a so tudi bolj raztegljive. Sicer pa nogavice nudijo podobno funkcionalnost – nogavice SealSkinz All Weather Mid so opremljene s hidrofilno membrano, ki ima hidrostatsko višino 10.000 mm, elastične nartne noge in elastične gležnje. Te nepremočljive nogavice so kot nalašč za pohodništvo, trail tek in podobne aktivnosti, kjer ne želite nositi predebelih in težkih nogavic. Tudi te so eden izmed najbolje prodajanih izdelkov podjetja Sealskinz.

ZA nakup:

✅ prilagodljivost

✅ teža

✅ udobnost

PROTI nakupu:

❌ nepreimerne za zimski del leta (slabša toplotna prevodnost)

Nogavice so primerne za:

 • Pohodništvo
 • Treking
 • kolesarjenje
 • vsakodnevna uporaba

Vodoodporne nogavice ArcticDry se od zgornjih nogavic Dexshell in Sealskinz razlikujejo po tem, da v materialu podloge ni vsebnosti Merino volne. Zaradi tega so nekoliko manj mehke na dotik, vendar ne vpliva na delovanje proti neprijetnim vonjavam, kot smo ugotovili med testiranjem in pregledom nogavic ArcticDry. To je verjetno posledica velike količine vlaken CoolMax v podlogi. Membrana je izdelana iz PU, zunanja plast pa iz mešanice trpežne sintetike. Nogavice ArcticDry niso tako zračne ali odvajajo vlago kot nekatere druge nepremočljive nogavice na tem seznamu, vendar bodo odlične za dejavnosti nizke intenzivnosti, kot je enostavno pohodništvo, kolesarjenje in podobno v mokrih razmerah.

ZA nakup:

✅ cena

✅ kvaliteten material

✅ dobra učinkovitost proti neprijetnim vonjavam

✅ udoben notranji material

PROTI nakupu:

❌ ne najboljše odvajanje vlage

4. Vodič za nakup nepremočljivih nogavic - kaj je pomembno?

Vodotesne nogavice so običajno izdelane iz treh plasti. Zunanja plast ščiti nogavico pred odrgninami zaradi čevlja, medtem ko notranja plast zagotavlja udobje, izolacijo in odvaja znoj stran od stopal. Membrana med tema dvema plastema omogoča potu da se ustrezno odvaja navzven, medtem ko zunanji sloj nogavice vodi preprečuje, da bi dosegla vašo kožo.

 

Zunanja plast je običajno izdelana iz trpežnega najlona, ​​medtem ko je notranja plast iz merino volne, bambusa ali drugih udobnih materialov. Vodotesne nogavice imajo običajno hidrofilne neporozne PU membrane, ki so manj toge kot porozne ePTFE membrane. PU membrana prenaša znoj navzven z difuzijo v trdnem stanju (npr. molekule vode gredo skozi zaradi višje temperature in vlažnosti znotraj nogavice ter iščejo ravnovesje). Za več informacij o nepremočljivih/zračnih tkaninah preberite naš članek “Ali veste, kaj pomeni vodni stolpec?”.

 

Nepremočljive nogavice morajo biti izdelane iz materialov, ki so nepremočljivi in ​​zračni. Vodoodpornost se meri s hidrostatično višino, zračnost pa z MVTR (stopnja prepustnosti vlage). Višje kot so te številke, bolje je.

 

Vodotesne nogavice so zaradi 3-slojne konstrukcije nekoliko debelejše od navadnih nogavic. Zato je nujno, da so materiali raztegljivi, ter da se tesno prilegajo. Vse naštete nogavice v tem izboru so znane po tem, da se odlično prilegajo.

5. Vprašanja in odgovori Q&A

So nepremočljive nogavice dobre?

Vodotesne nogavice precej dobro blokirajo vodo od zunaj, vendar niso tako zračne kot navadne nogavice. Zato priporočamo, da nosite nepremočljive nogavice samo na pustolovščinah, ki jih potrebujejo – kot so pohodništvo, treking in potovanje z nahrbtnikom v zelo mokrih razmerah. Ker so to posebne nogavice, so tudi nekoliko dražje, zato bi bilo že iz ekonomskega vidika prav, da jih nosite takrat, ko jih resnično potrebujete.

Ali je potrebno pod nepremočljivimi nogavicami imeti še navadne nogavice?

Ne, pod nepremočljivimi nogavicami običajno ne nosite drugih nogavic, saj so tudi nepremočljive nogavice zasnovane za nošenje neposredno ob koži. Izdelane so iz treh plasti, notranja plast pa odvaja vlago, se hitro suši in je odporna na vonjave

Iz česa so narejene nepremočljive nogavice?

Vodoodporne nogavice uporabljajo PU membrane, ki blokirajo vodo z zunanje strani, vendar prepuščajo hlapom iz notranjosti navzven. PU membrane so raztegljive za dobro prileganje.

Vir: https://besthiking.net/best-waterproof-socks/#buying-advice

Dodaj odgovor

preloader