Spletni nakup, spletna trgovina in prevare 1.del

Mislimo, da ga ni več, no, skoraj nobenega, ki ne bi do sedaj opravil vsaj enega spletnega nakupa. Pa naj bo to mp3 player, hladilnik, tv, špecerija ali pa športna oblačila. In še mnogo drugih stvari. Na spletu se da kupiti vse,no skoraj vse  Časa recimo se že ne da kupiti, ga pa veliko privarčujemo, če kupujemo na spletu. In če smo pametni, tudi kar nekaj EUR, posredno in neposredno. A kaj mislimo s tem. Evo, vam povemo svojo izkušnjo, pa ne se smejat 😉

spletni-nakup-sportna-oblacila

Neposredno privarčevani EUR na spletu

Neposredno privarčujete na času, ker kupujete takrat, ko imate vi čas in ne ko je trgovina odprta. Na spletu je vse dosegljivo 24/7. Primerjate cene med različnimi ponudniki za isti izdelek. Z nekaj kliki imate vsaj tri ali štiri ponudbe za isti izdelek pri različnih ponudnikih, domačih in tujih.

Ja, tujina je s spletom že v naši dnevni sobi, pa še mamljive ponudbe, brezplačna dostava,… Privarčujete tudi na bencinu, parkirninah. Ja, nikamor se ni treba peljati. Pa tudi, če je potrebno plačati poštnino 3€ ali 4€, je to se vedno cenejše, kot pa se peljat 10km v eno smer. Ne sedaj o tem, jaz mam 5l/100km porabe. Maš ja, sam ne prvih 10km, pa potrebno je tudi kdaj avto dati na servis, pa cestnine, zavarovanje,…

Naj vam bo vodilo, a se vam splača peljat z avtom ali ne, strošek vsakega prevoženega km znaša cca 0,37 EUR za povprečni slovenski avto. Toliko o neposredno privarčevanih EURih pri shoppingu iz naslonjača.

spletni-trgovina-termovka-za-kavo

Posredno privarčevani EUR na spletu

In kako posredno privarčujemo. Tako, da smo previdni kje kupujemo in komu zaupamo svoje podatke, pa ne samo o naših karticah, kot je IDE@L mastercard. Tudi vaši osebni podatki so dragoceni. Govorimo predvsem o e-naslovu, ki ga porabijo za vse vrste marketinških promocij, kar je sicer še najmanj. Velikokrat pa se zgodi, da mail tudi zlorabijo. S tem vam lahko naredijo nepopravljivo škodo. Recimo vaš mail uporabijo za distribucijo neprimerne vsebine ali zato, da od drugih pridobijo zaupne informacije in podobno…

In kako preverimo kje kupiti? Spodaj nekaj nasvetov, če kupujete od slovenskega spletnega trgovca

  • Spletna trgovina mora imeti oznako HTTPS. To pomeni, da je stran zaščitena, da se podatki pošiljajo v šifrirani obliki. Več o tem tukaj. Če tega ni, je to lahko znak, da nekaj ni ok. Bodisi trgovec ne ve, da je to danes nujno pri spletnem poslovanju, bodisi da mu je škoda nekaj EUR nameniti za kvalitetno in varno gostovanje svoje spletne strani.
  • Na spletni strani poiščite podatke o prodajalcu. Podatke o družbi, matična, davčna številka, naslov družbe. Če tega ni, je najmanj sporno za tržno inšpekcijo, sploh pa zakaj bi se skrivali pred nami?
  • Preverite ali ima družba blokiran TRR. To brezplačno preverite na ajpes.si. Registracija na strani je brezplačna. Blokiran TRR ima oznako R. Lahko se zgodi, da ne boste dobili naročenih izdelkov, ker jih dobavitelj ne dobavi vašemu prodajalcu zaradi neporavnanih preteklih dobav. Vaš denar je šel upniku vašega prodajalca. Tako nima denarja, da bi vam vrnil, izdelkov pa tudi nima.
  • Pozorni bodite tudi pri izbiri plačila. Daleč najbolj varno je plačevanje preko vaše online spletne banke neposredno na račun prodajalca, torej plačilo po predračunu. Naslednja varna metoda plačila je nam osebno PAYPAL račun. Praktično vsak resni spletni trgovec omogoča plačilo preko PAYPAL sistema. In če kaj ni ok z dobavo, se lahko pritožite PAYPAL-u in imate možnost vračila EUR. V Sloveniji tudi zelo hitro raste uporaba MBILLS mobilne denarnice. Gre za zelo enostaven plačilni sistem in tudi 100% varen. Kontrolira jih Banka Slovenije, za vaš denar na MBILLS računu pa vam do 100k eur garantira Banka Slovenije. V primeru plačila s kartico pa bodite pozorni, kam vas preusmerja, ko vnašate podatke o kartici. Glede na trenutne varnostne zahteve morate nakup s kartico se potrditi v spletni banki.

In naš nasvet

Torej, če želite biti 100% izberite plačilo na TRR, druga izbira pa PAYPAL ali MBILLS. Kartica, ni problem, samo fino je imeti en predplačniški MASTERCARD da porabiš, kolikor imaš na kartici in ne ves limit, tudi če vam jo zlorabijo, jim prazna kartica nič ne koristi. Prednost plačila z MBILLS, PAYPAL ali kartico je, da je naročilo takoj sprejeto in trgovec ne potrebuje preverjati knjiženja plačil po TRR-ju. V praksi to pomeni, da so naročila plačana preko TRR odposlana z dvo- ali več dnevno zamudo.

  • In trgovca v Sloveniji, boste vedno našli, če vam bo ostal kaj dolžen. Slovenija je tudi premajhna, da si lahko privošči(mo) slabe ocene… Zato se, vsaj pri nas, potrudimo 120% za vsako stranko. Torej preverite, ali ima stran zapisano kdo so, kje so in kontaktne podatke, kot recimo takole tukaj.

Kmalu pa vam predstavimo tudi nasvete v primeru nakupov v tujini. Prednosti in slabosti tako shoppinga v SLO kot v tujini in pa seveda obljubljeno našo izkušnjo.

Tukaj pa si lahko preberete nadaljevanje 2.del

#ti_SI_VIRUS

1 misel na “Spletni nakup, spletna trgovina in prevare 1.del

  1. Pingback: Spletni nakup, spletna trgovina in prevare 2. del - SPORTNA-OBLACILA.SI

Dodaj odgovor