Krčne žile in kompresijske nogavice

Krčne žile so problem s katerim se pri nas sooča vsak drugi Slovenec po 50. letu starosti. O tem, kako si lahko pri teh težavah pomagamo sami. V nadaljevanju več o tem g. Matej Makovec, dr. med., specialist kirurg na področju žilne kirurgije, ki se dnevno srečuje s tovrstnimi tegobami pacientov. VIR članka: vitavera.si

Ne glede na starost, tako pri ženskah kot moških, je vprašanje, kako pravočasno prepoznati simptome krčnih žil in kaj lahko sami naredimo, da do krčnih žil ne pride oz. da se krčne žile pojavijo čim kasneje. Znakov obolenj je več. Pojav obolenja je lahko vezan na delo, ki ga bolnik opravlja in na način življenja. Ne smemo pa pozabiti tudi na genske pred-dispozicije – v takšnih primerih je preventiva nujna. Najpogostejši simptomi, ki kažejo na začetek razvoja krčnih žil, so predvsem utrujene noge, oteklina okoli gležnjev, nemirne noge, nočni krči in srbečica.

Kaj so krčne žile?

Pri krčnih žilah gre za bolezensko razširjene vene, običajno na nogah. Posledično so prizadete vene lahko izvor strdkov, vnetij ali ran, ki se ne celijo. Največkrat so krčne žile posledica slabega odtoka krvi iz nog, kar pomeni, da s povečanjem tlaka v venah žilne stene popuščajo in stene se razmaknejo, s tem zaklopke ne tesnijo več dobro, to pa oteži pretok krvi k srcu.

Kaj pospeši nastanek krčnih žil?

K nastanku krčnih žil smo ljudje nagnjeni, genska predispozicija. Nekatera stanja in poklici pa nastanek in rast žil še pospešujejo (prevelika telesna teža, nosečnost, dolgotrajna stoja na mestu, delo na visoki temperaturi, dvigovanje bremen, napenjanje). K nastanku krčnih žil prispeva tudi neudobna obutev, visoke pete.

Kako si pomagamo sami?

Sami si v  prvi vrsti lahko pomagamo s splošno skrbjo za naše telo. Uravnotežena prehrana, dovolj počitka in redna telesna aktivnost. Zelo visoke pete, sedenje s prekrižanimi nogami in sedenje po turško niso priporočljivi. Da se krčne žile pojavijo čim kasneje ali sploh ne, je priporočljiva udobna in prava obutev, uporaba kompresijske nogavice, občasna masaža nog in sproščujoča hladna kopel.

KOMPRESIJSKE-NOGAVICE-M2O

Kako delujejo kompresijske nogavice?

Naloga kompresijske nogavice je, da pritiska na gleženj in golen ter stegno. Tlak mora biti pravilno razporejen, tako, da od spodaj navzgor pada, kar omogoča potisk krvi iz spodnjih delov nog k zgornjim. Princip je v prenašanju pritiska iz površine kože na žilo, tako se zoži njen premer in ponovno vzpostavi delovanje zaklopk, ki omogočajo vračanje krvi v srce. Z uporabo kompresijskih nogavic pospešimo in izboljšamo cirkulacijo krvi v nogah in s tem zmanjšamo možnost zastajanja krvi. S tem načinom lahko preprečimo številne nevšečnosti, ki nas lahko doletijo čez nekaj let.

KUPI KOMPRESIJSKE NOGAVICE M2O

Uporabi kodo “M2O10%OFF” Koda je veljavna do 31. Marec 2020 oz do razprodaje zalog.

VEČ o M2O nogavicah
#ti_SI_VIRUS

Dodaj odgovor