Kako izbrati prava športna oblačila?

Pomlad prihaja, sonce že ima nekaj več moči in velika večina nas začenja razmišljati o športnih aktivnosti na prostem. Pomlad je pri večini tudi čas, da si kupijo nova športna oblačila, dodatke, opremo. Eni zato, ker so prejšnjo iztrošili, nekateri zato, ker želijo nekaj novega, enostavno motivacijo za nov začetek, spet drugi zato, ker jim stara ni več »prav«. Ja, tudi to se zgodi.

Pri izbiri športnih oblačil, pa se nam pojavlja cela vrsta vprašanj. Katera športna oblačila kupiti? Kje jih kupiti? Kako se operejo? Koliko EUR nameniti za nakup? Kakšnemu športu so namenjena?

V naslednjih nekaj stavkih, vam bomo poskusili olajšati nakup kvalitetnih športnih oblačil.

Koliko EUR nameniti za nakup? To je precej neprijetno vprašanje. Nekaterim 10 EUR pomeni ogromno, spet drugim 100 EUR ne predstavlja nobene težave. Verjetno bo nekje vmes čisto primerna vsota. Zavedajte se tega, da do določenega zneska, se premo sorazmerno boljša tudi kvaliteta, nad določeno vrednostjo, pa višja cena pomeni samo prepoznavnost blagovne znamke, ki jo je pač potrebno plačati. Je pa res, da pri tistih res poceni oblačilih, se hitro pojavi težava smradu, ki ga tudi z raznoraznimi detergenti ne morete izprati. Lahko ste še tako previdni pri pranju in sušenju, pa žal, se to velikokrat pojavi. Za razliko se pri bolj kvalitetnih oblačilih (posledično tudi nekoliko dražjih od povprečja) le to skoraj ne more zgoditi, razen seveda, če jih pustite mokre v potovalki še naslednje dva dni, preden se same čudežno operejo. Takrat je lahko že prepozno tudi za kvaliteto.

Ali so res vsake športne hlače/majica namenjena točno določeni vrsti športa? Ja in ne. Če ste rekreativni športnik/ca, ki gre včasih na kolo, včasih hodit v hribe, spet drugi dan teč, je najbolje imeti neka univerzalna športna oblačila. Boste rekli, da je za kolo potrebno imeti kolesarske hlače. Ni nujno. Dobite tudi zelo spodobne boksarice, ki imajo vdelano peno. Tako imate kot zgornji sloj lahko iste hlače, ki ste jih imeli dva dni nazaj za teč ali pa ste z njimi hodili po Veliki Planini.

Kratek ali dolg rokav? Če smo že pri dejavnostih na prostem, smo mi pristaši dolgih oblačil. Zakaj? Rjava barva že zdavnaj ni več moderna, poleg tega pa vas dolg rokav oz hlače zelo uspešno zaščitijo pred UV žarki. Zavedajte se tudi, da ima temno blago bistveno boljšo UV zaščito kot svetlo. Zaradi dolgega rokava pa vam tudi ne bo bistveno bolj vroče, kot v kratkem rokavu.

Iz katerega materiala naj bodo športna oblačila? Zavedajte se, da med aktivnostjo koža diha še bolj kot ponavadi. Pore se odprejo, s tem pa naše telo izpostavimo materialu, ki ga imamo na sebi. Naj bo ta kvaliteten, in naj vam bo na otip prijeten.  Predstavljeni so najpogostejši uporabljeni materiali v oblačilih in njihove lastnosti.

BOMBAŽ  – naraven, s tem pa koži tudi prijazen. Je pa res, da bombažna vlakna vpijajo vlago, kar pri vadbi ni ravno najbolj prijetno, saj jo izredno počasi odvaja.

PORELLE – vodoodporen material, podoben GORE-TEXu. Iz tega materiala so narejena oblačila in dodatki za hladnejši del leta, saj PORELLE skrbi, da vaša koža ostane suha tudi po večurni hoji po mokrem snegu…

NAJLON – najprej pomislimo na ženske »najlonke«. Verjetno marsikdo ne ve, najprej so ga uporabljali za zobne ščetke. Najlon najdemo v praktično vseh sodobnih športnih oblačilih. Slovi po tem, da je gladek, odporen proti plesni in se izredno hitro suši. Material diha in odvaja pot iz kože na površino oblačila, kjer lahko izhlapi. Je izredno raztegljiv.

BAMBUS – je lahek, diha, odvaja pot in vas dobro ščiti pred UV žarki. Na otip mehek, odporen na bakterije in uravnava temperaturo.

POLIESTER – material, ki ga najdemo v praktično vseh športnih oblačilih. »Plastičen« material, ki  se ne mečka, diha. Njegov minus je neprijeten vonj po vadbi, saj pospešuje rast bakterij. Ne suši se tako hitro kot najlon ali polipropilen.

POLIPROPILEN – tako kot poliester je tudi ta iz plastike, a s to razliko, da je polipropilen vodoodporen. Torej se uporablja za zgornji sloj – odličen primer so tanki dežne vetrovke, ki jih zvijemo v malo »kepico« in potisnemo v nahrbtnik.

ELASTAN – daje oblačilom raztegljivost, prožnost. Raztegne se lahko skoraj do 600 odstotkov svoje prvotne velikosti, pri tem pa se vrne nazaj v svoje prvotno stanje. Njegove lastnosti so antibakterijska »moč«, hitro sušenje in odvajanje vlage.

Kako operemo športna oblačila? Prvo pravilo: mehčalec je STROGO prepovedan. Zakaj? Uničuje vse kar je raztegljivo. Na oblačilih pa pušča sloj, ki zadrži smrad in ga je izredno težko odstraniti, sloj namreč. Drugo pravilo: vsa športna oblačila lahko operete na 30 ali 40 stopinj z srednjo stopnjo centrifuge. Tretje pravilo: obvezna uporaba tekočega detergenta, pa še tega raje manj kot preveč. Namreč programi za pranje športnega perila so kratki, pri tem pa porabijo manj vode in se oblačila manj časa izpirajo. Četrto pravilo: oblačila obrnite navzven. S tem boste dlje časa ohranili tisk na oblačilih in zavarovali barve oblačil. Peto pravilo: po vsaki vadbi oblačila, čimprej raztegnite, da se pričnejo sušit, tudi če jih ne operete isti dan, bistveno je, da se posušijo. Šesto pravilo: sušite jih na zraku, če se le da na soncu, uničuje bakterije. Nikakor pa ne v sušilnem stroju. Morda, če se res mudi, nekoliko pri nižji temperaturi, dosušite. Nikakor pa cel program. Je prevroče za vse te materiale.

Kompresijska športna oblačila? Da ali ne? Vsekakor se priporočajo za regeneracijo, torej za po vadbi. Tu ni dileme. Tudi kompresijske nogavice. Kaj pa med vadbo? Tu pa se mnenja delijo. Nekateri jih redno uporabljajo tudi med vadbo, saj kompresijska oblačila ščitijo vaše mišice pred mikro poškodbami, pospešujejo prekrvavitev, vam grejejo telo. Spet drugi bodo trdili, da uporaba kompresijskih športnih oblačil izključno po vadbi za regeneracijo. Tako v eni kot drugi skupini boste našli tudi profesionalne športnike. Vsekakor jih je dobro imeti, ali jih boste nosili tudi med vadbo, pa se morate testirati sami ali vam kompresija odgovarja takrat ali ne. Nekaj o tem si lahko preberete tudi v članku Kompresijska oblačila niso zgolj le modna muha Uroš Tominc, dr.med., specialist travmatolog. Namig: regeneracijske VIRUS bioceramic hlače naj bodo obvezna oprema na daljših potovanjih z avtobusom ali letalom, kjer ste večino časa statični in je vaše gibanje odvisno od drugih.

Katera oblačila potrebujete? Za športe v dvorani vsekakor poletno različico – stay cool športa oblačila, ki vas nekoliko hladijo, predvsem pa so tudi nekoliko tanjša. Dolg ali kratek rokav/hlače, pa se odločite sami. V dvorani ni UV žarkov, ki bi vam škodili. Prav tako so stay cool športna oblačila primerna za vadbo na prostem v toplejšem delu leta. Tukaj vsekakor priporočamo dolg rokav zaradi zaščite pred UV žarki. Za vadbo pozimi na prostem pa vam priporočamo stay warm športna oblačila, ki bodo odlično grela. V primeru aktivne vadbe, jih imate lahko kot edini sloj, saj odlično zadržujejo vadbo, hkrati pa njihova sestava še dodatno ogreva vaše telo. Odlično pa se izkažejo tudi kot termo oblačilo za vse zimske športe.

Najbolj pomembno je, kupite si taka športna oblačila, ki vam bodo všeč in udobna. Namreč le tako jih boste z veseljem in velikokrat nosili. Lahko daste zanje le 10 EUR, a če vam niso všeč, je tudi 10 EUR preveč. Bolje kakšen EUR več, jih boste vsaj nosili in še dlje časa. Se strinjate, a ne?

Dodaj odgovor

preloader