Kaj je črni petek?

Kaj je črni petek?

Prepričan, da veš že vse o črnem petku, kajne? Premisli še enkrat, črni petek niso samo nori popusti. Vsi ga povezujemo z Ameriko in nepregledno množico pred vhodi. Ja, fizično pred trgovinami in ne spletno nakupovanje. Pa vemo zakaj črni petek, od kod izvira ime črni petek? In kdaj sploh je črni petek?

Black Friday In Sao Paulo

Kako je nastal črni petek

Pa poglejmo. Obstoja več teorij oz razlag, kako je nastal črni petek. V vseh teorijah, pa črni petek seveda izvira iz Amerike, zato tudi vsem bolj poznani Black Friday. V Sloveniji govorimo slovensko in čeprav vsi razumemo ta pomen besede, smo primorani uporabljati besedno zvezo Črni Petek (tržni inšpektorat nas lovi na vsakem koraku, pa saj je prav, saj smo v Sloveniji).

Teorija #1

Črni petek naj bi imel za sabo tragično zgodbo, zato tudi tako duhomorno ime – črni petek. Petek je dobil pridevnik črni zaradi zloma borze. Zlomov borze je bilo v zgodovini več. Eden večjih je bil wall street crash leta 1929 in sicer 24. Oktober (Četrtek), ko je Dow Jones v samo dveh dneh padel skupno za več kot 23%. Dan potem sej je sicer izboljšalo stanje, ki pa je bilo kratkotrajno. Kriza je trajala tri leta, ko je Julija 1932 končal pri 41,22 točke oz je bila komulativna izguba treh let nekaj več kot 89%.

Teorija #2

Dan po zahvalnem dnevu velja kot začetek božičnega nakupovanja v Ameriki vse od 1952. Naziv črni petek pa je pridobil šele s časom. Črni petek ni uradni praznik oz dneva prosta dan, vendar pa Kalifornija in nekatere druge države dan po zahvalnem dnevu praznujejo kot dan za vladne uslužbence. Kasneje je več podjetji podarilo svojim zaposlenim dodatni dela prost dan, saj so tako želeli spodbuditi k večji potrošnji. Tako so dobili 4-dnevni vikend. Sanjsko 🙂

black-friday-shopping-america

Teorija #3

Ponovno Amerika, ko je konec 19. Stoletja predsednik Abraham Lincoln določil praznik zahvalni dan na zadnji četrtek v novembru. V duhu božičnega praznovanja je leta 1905 kanadska trgovina Eaton’s pričela enodnevno parado z Božičkom na vagonu po ulicah Toronta. Nato je leta 1913 osem živih severnih jelenov potegnilo Božičkove sani. Do leta 1916 se je Božičku na saneh pridružilo 7 palčkov, ki predstavljajo še danes risane junake za naše najmlajše. Leta 1924 se je Božičkova parada odvila v New Yorku, ki je bila povod za petkov shopping. Takrat so imele trgovine gentleman’s agreeent oz. dogovor med gospodi  (a to danes še obstoja?), da z oglaševanjem počakajo do petka. V 50tih prejšnjega stoletja ljudje začeli z bolniškami po zahvalnem dnevu, da so si pridobili 4 dnevni vikend. Hkrati pa seveda prost petek izkoristili za shopping. In nato, šele leta 1966, je črni petek postal slaven in tudi uradno, prvič natisnjen.

Teorija #4

Ena izmed teorij izvira iz Filadeflije. Zaradi vsesplošne migracije po mestu med trgovinami, se je posledično zgodil prometni kolaps, kjer je bilo mnogo nesreč, ki so jih povezali z imenom črni petek.

Teorija #5

Razlaga za ime črni petek pa izvira tudi iz številk. Namreč ta dan naj bi trgovci pričeli ustavarjati dobiček. S tem pa prešli iz rdečih v črne številke.

Torej teorij je več kot dovolj, najti jih je možno še več. Katera ti je ljubša ali bolj realna, pa se odloči sam.

In kdaj je črni petek?

Tukaj je stvar jasna. Samo interpretacija nam šepa…

Definitivno to ni ves november, pa še pol decembra, ampak točno določen dan. Tukaj ni nobene dileme. Črni petek je petek po zahvalnem dnevu, ameriškem prazniku v mesecu novembru. In ne vikend, in ne teden prej in potem. Samo petek.

Torej, zakaj imajo vsi že ves mesec reklame za črni petek in vse popuste? In kje je tisti gentlmen’s agreement o neoglaševanju pred petkom…

Bi pa bili vsi verjetno zelo veseli, če bi kakšen petek trajal dlje kot samo 24h

Preveri akcije v naši spletni trgovini

Viri

https://en.wikipedia.org/https://www.eastbaytimes.comhttps://fansided.com/2019/11/26https://www.thebalance.com/

Dodaj odgovor

preloader