Menite, da veste že čisto vse kar se tiče poletov v Planici?

Menite, da veste že čisto vse kar se tiče poletov v Planici? Verjamemo, da jih vsako leto navdušeno spremljate, ima pa zelo pestro zgodovino. Najbolj znana je letalnica bratov Gorišek, vse skupaj pa se je začelo z Bloudkovo skakalnico.

Kakšni so bili začetki skokov v Planici daljnega leta 1934? Začelo se je z državnim prvenstvom, mesec kasneje pa so organizatorji povabili vse takratne svetovne velesile v tej disciplini. Tudi Norvežane, ki so prva leta bili zadržani do Planice, ker naj ne bi bila dovolj varna za tako dolge skoke. Ko pa jim je Avstrijec Joseph Sepp Bradl ukradel željeno lovoriko prvega, ki bo preletel takrat magično mejo 100 m, so se sprijaznili, da se je Planica postavila ob bok ostalim skakalnicam, tudi njihovi Vikersundovi. O »bojkotiranju« celo obstajajo dokumenti. Več o razvoju naše Planice v letalnico svetovnega slovesa lahko izveste med vodenim ogledom v Nordijskem centru Planica.

Poznate simbol Planice? Tri čaplje? Zakaj pa potem pravimo pogumnim slovenskim fantom, ki »kot ptice letijo pod nebo« Planiški orli? Ko so izbirali simbol naše lepotice je imel simbol orla, zaradi vojne, še negativen priokus, zato so se zaradi podobne krivulje leta čaplje in skakalca odločili za simboliko treh čapelj v letu.

Kakorkoli si moramo priznati, da nam je Planica zlezla pod kožo in zaključek svetovnega prvenstva ne more biti nikjer drugje kot v naši dolini pod Poncami. Kjerkoli že boste ta vikend, na maratonu, v službi, polnili baterije za novi delovni teden ali v živo spremljali spektakel, navijajmo za naše orle. Ker samo tisti z j…i si upajo spustiti po velikanki 😉

#ti_SI_VIRUS

Dodaj odgovor